Minister Jo Vandeurzen lanceert coöperatieve vennootschap - Made in Oost-Vlaanderen

Jo Vandeurzen lanceert Pathmakers

3 oktober 2018 - GENT – Begin deze week vond de eerste infosessie van ‘Pathmakers’ plaats. Deze nieuwe coöperatieve vennootschap in oprichting gaat voor een alternatieve aanpak in het realiseren van duurzame en wendbare infrastructuur voor organisaties in welzijn, gezondheid en onderwijs. Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin staat alvast achter het initiatief.

Welke isolatieregels gelden er voor scholen? Hoe bouwen we scholen en voorzieningen die binnen 20 jaar nog steeds actueel zijn? Wat is meest duurzaam: verwarmen met een warmtepomp of investeren in passiefbouw? Met dat soort uitdagingen zijn bestuurders en directies van onderwijs, welzijns- en gezondheidsorganisaties dagelijks bezig. Bovendien zijn er lange wachtlijsten bij de overheid voor subsidiëring van bouwprojecten. Pathmakers zou dit alles vlotter kunnen laten verlopen en wil deze organisaties de kans geven zich opnieuw op hun kerntaken te concentreren.

Ontzorgen

Deze nieuwe coöperatie ontwerpt, bouwt en onderhoudt duurzame infrastructuur om op die manier de organisaties te ‘ontzorgen’. Meer dan 80 bestuurders en directies van sociale ondernemingen én minister Jo Vandeurzen verkenden samen de kansen van deze coöperatie. Nog voor eind 2018 wil men overgaan tot de oprichting. Verschillende grote en kleinere nieuwbouw- en verbouwprojecten liggen al op tafel. Investeerders staan klaar om mee te financieren.

Duurzaam bouwen doen we samen

De oprichters kiezen onder het motto ‘duurzaam bouwen doen we samen’ voor gedeeld eigenaarschap, in de vorm van een coöperatie. Investeerders en sociale ondernemingen slaan de handen en middelen in elkaar, om zo de economische en sociale uitdagingen en ambities in zorg, welzijn en gezondheid waar te maken.

Ik help je graag

V.F.
Veerle Follens