Zuurstofdagen vanaf 7 oktober t.e.m. 16 oktober 2020 - aangepast programma

zuurstofdagen
07okt

Programma najaar 2020

In ons aanbod kiezen we voor een “blend” van werkvormen - zowel online als offline. De meeste opleidingen vinden plaats in ons vertrouwde netwerkhuis.

We wensen jou alvast veel zuurstof toe. Zuurstof voor jezelf en zuurstof voor je werk.

 

WOENSDAG 7 oktober

Workshop: 

TEAMTIMEBOX: WERK MAKEN VAN TEAMWORK

Werk maken van teamwork: het klinkt simpel en vanzelfsprekend, maar doen we het ook effectief?
In de Taborgroep sloegen verschillende partnerorganisaties de handen in elkaar om tools te verzamelen die teams en teamcoaches makkelijk kunnen gebruiken om het samenwerken extra body te geven. Dit resulteerde in de TeamTimeBox, die eigenlijk uit twee boxen bestaat, boordevol handige tools maar ook tips om meteen mee aan de slag te gaan.
Met het materiaal in de boxen kan je bv. het veilig klimaat vergroten binnen je team, of oefenen hoe je standpunten verkent zonder te oordelen. Je vindt er tools die reflectie in het team helpen opbouwen. Vaak loert een glimlach daarbij om de hoek: samenwerken is geen droge materie, toch?
Tom Demeulenaere gidst je tijdens de workshop door de inhoud, en we nemen uitgebreid de tijd om met zijn allen ook zelf in de tools te duiken: hoe zitten ze ineen, wanneer kan je ze gebruiken?
En o ja: je gaat op het einde natuurlijk weer naar buiten mét een (gratis) TeamTimeBox onder de arm! …

Begeleiding: Tom Demeulenaere, Taborgroep/De Vierklaver vzw
Workshop: woensdag 7 oktober 2020, 9u30-12u30 (halve dag!)
Locatie: Taborgroep, Molenaarsstraat 26, 9000 Gent

 

VRIJDAG 9 oktober

 

Workshop:

HOE MAAK JE KORTE VIDEO'S MET IMPACT

In deze workshop van een ganse dag wordt de kracht aangetoond van korte zinvolle video’s of kennisclips die het leren en interactie stimuleren. In een kleine groep neem je een filmfragment op van maximum 2 minuten waarbij je zelf in beeld komt. Je leert welke microfoon en belichting je het best gebruikt en hoe je voor de camera staat. Om het maximale uit deze workshop te halen, formuleer je vooraf een duidelijk doel en schrijf je een script uit voor de video die je op de dag zelf zal opnemen. Je ontvangt hiervoor, een week voor aanvang van de workshop, een instructiemail.

Deze opleiding verloopt via blended learning: een voorbereidende opdracht in AssessmentQ en een workshop.

Breng (1) een laptop of tablet mee en (2) een smartphone of camera. Je gaat actief aan de slag!

Begeleiding: Jan Velghe, Taborgroep/UGent
Workshop: vrijdag 9 oktober 2020, 9u-16u30
Locatie: Taborgroep, Molenaarsstraat 26, 9000 Gent

 

Workshop: 

VERBINDEND COMMUNICEREN

Je herkent het misschien wel: je wil de andere iets zeggen, maar het effect blijkt anders uit te draaien dan je verwacht en bedoelt. In de plaats krijg je een heftige tegenreactie, of de andere gaat zwaar in de verdediging.

Wanneer we erin slagen verbindend te communiceren, dan wordt de andere veel meer uitgenodigd daar constructief op te reageren. Tegelijk is het ook een vorm van zelfzorg: slaag ik erin te verwoorden wat ik voel bij een bepaalde situatie en waar ik zelf behoefte aan heb? Opkomen voor jezelf en wat jij nodig hebt, dus. 

Tijdens deze zuurstofdag leren we waaruit verbindend communiceren bestaat, en vooral hoe we dat kunnen toepassen: in het werken met cliënten, met collega’s, thuis. Ons oordeel bijvoorbeeld zit vaak te snel klaar: we geven betekenis aan het gedrag van de ander zonder dat we echt weten wat er in die andere omgaat. We interpreteren, we oordelen, we hebben heel wat aannames over de andere en zijn bedoelingen. Daarvan bewust zijn, en je communicatie zó verzorgen dat echt contact mogelijk is - is de rode draad doorheen deze dag. Het begint bij het maken van verbinding met jezelf: te pakken krijgen waar het bij jou om draait.

Deze workshop is een mix tussen een online en een offline aanbod: je kan een deel thuis of op het werk verwerken, en we koppelen daar een workshop in groep aan in het netwerkhuis. Je komt met andere woorden voorbereid aan de start van de workshop, omdat je op voorhand al online werd ingewijd. We voorzien voldoende tijd bij de start van de workshop om in te schatten hoe je het digitale luik verteerde.
Alles bij elkaar duurt de blended workshop even lang als vroeger (zo’n 6 uur in totaal), maar een deeltje daarvan vindt niet fysiek plaats in het netwerkhuis: de fysieke workshop begint om 10:00 en eindigt ten laatste om 15u. ’s Middags is er een uurtje pauze.

Begeleiding: Tom Demeulenaere, Taborgroep/De Vierklaver vzw
Workshop: vrijdag 9 oktober 2020, 10u-15u
Locatie: Taborgroep, Molenaarsstraat 26, 9000 Gent

 

 

MAANDAG 12 oktober

 

Workshop:

INSPIREREND COACHEN

Je bent leerkracht, verpleegkundige, opvoeder; je bent vader/moeder; je bent collega, vriend/vriendin en misschien kreeg je ook de kans stagebegeleider, stagementor of coach te worden. Veel rollen waarin je mensen feedback geeft, mensen stuurt, mensen begeleidt, waarin je mensen uitdaagt te groeien. Wie wil je voor hen zijn? Wat wil je voor hen betekenen? Wat doe je met hen? En wat doen zij met jou?
Tijdens deze interactieve dag gaan we op introspectie, verkennen we onze eigen energiegevers en -nemers. We verkennen hoe je er nog beter in slaagt een positieve, motiverende, inspirerende coach te zijn voor jouw stagiair, jouw nieuwe collega, jouw zoon of dochter. 
De opleiding is voor iedereen die mensen begeleidt en bereid is om in eigen boezem te kijken.

Begeleiding: Eva Lemay, Taborgroep
Workshop: maandag 12 oktober 2020, 9u-16u30
Locatie: Taborgroep, Molenaarsstraat 26, 9000 Gent

 

Workshop: 

VAN REACTIE NAAR CREATIE.
HOE JE MEER VRIJHEID VOOR JEZELF CREËERT.

Heb je soms het gevoel dat de dingen je overkomen? Voel je je wel eens dé speelbal van de omstandigheden? Er zijn altijd wel dingen in je leven die je graag wilt maar waar het niet werkt. Je loopt vast. Bij alles wat we doen komt er een stroom van gedachten en gevoelens op gang. Die gedachten en gevoelens kunnen ons net dat ietsje verder brengen of ons in de weg staan om te bereiken wat we willen. Hiermee gaan we aan de slag. We kijken naar binnen hoe dit voor jou werkt, zodat je bewust kan worden van de patronen. Je krijgt handvaten waarmee je aan de slag kan. Zodat je van een negatieve toestand naar een positieve actie kan schakelen, wanneer je maar wilt. Door dit vaak te gaan toepassen, word je meer en meer de hoofdrolspeler van je eigen leven. Het is duidelijk waar je voor staat en je creëert wat je wilt. 

Begeleiding: Lieve Proost, Taborgroep
Workshop: maandag 12 oktober 2020, 9u-16u30
Locatie: Taborgroep, Molenaarsstraat 26, 9000 Gent

 

 

DINSDAG 13 oktober

Workshop: 

SNEL EN EFFICIËNT STRESS & SPANNING LOSLATEN MET TRE

Angst, boosheid, verdriet, stress en trauma laten sporen na die zich onbewust opstapelen in je spieren. Dat leidt tot klachten zoals rugpijn, schouder- en nekpijn, darmklachten of slapeloosheid.
TRE - Tension & Trauma Release Exercises - zijn een serie oefeningen om deze chronisch aanwezige spanning op een lichte fysieke manier te ontladen. TRE is een fantastische techniek, omdat het zo eenvoudig, veilig en effectief is om spanning en stress los te laten. Het helpt jou om terug rustig te worden en in evenwicht te komen.
Je kan TRE ook preventief doen. Praten tijdens de workshop hoeft niet als je daar geen zin in hebt. Gewoon de oefeningen doen en je lichaam doet het werk voor jou. Felle gevoelens worden zo getemperd en vinden een andere weg naar buiten. Nadien voel jij je heerlijk ontspannen. 
Deze dag is voor iedereen die een manier wil vinden om eigen dagelijkse stress te verminderen. Door actieve deelname ervaar je zelf de effecten en de kracht van TRE. Je hoeft niet sportief of lenig te zijn. De oefeningen zijn aanpasbaar op elk niveau.
Draag losse kledij en breng een matje, een deken en/of kussen mee.

Begeleiding: Jo Huylebroeck & Karin Nolmans, internationaal gecertificeerde TRE-trainers - Dialoogplus.be
Workshop: dinsdag 13 oktober 2020, 9u-16u30
Locatie: Taborgroep, Molenaarsstraat 26, 9000 Gent

 

 

Woensdag 14 oktober

 

Workshop: 

BE HUMAN!
VAN INSPIRATIE NAAR IMPLEMENTATIE MET DE OGEN VAN DE  EINDGEBRUIKER. 

We leven niet in tijden van verandering, maar in verandering van tijd. Iedereen wordt uitgedaagd om in het werk zaken anders aan te pakken.  Tijdens deze sessie ga je aan de slag met 'human centered design' en ervaar je hoe je via drie stappen -  inspiratie / ideeënvorming / implementatie - op een vernieuwende manier nieuwe initiatieven kan gaan ontwikkelen. Met een sterke focus op  betrokkenheid van de eindgebruiker. Dat kan een leerling, medewerker, bewoner, patiënt, cliënt, … zijn. Uiteraard gaan we in deze opleiding vooral leren door te doen!
Deze workshop richt zich tot iedereen met goesting om op een andere manier initiatief te nemen. Het kan handig zijn als je een concrete uitdaging in je achterhoofd hebt.
Deze opleiding verloopt deels via blended learning en deels via een offline workshop.

Begeleiding: Melissa Plasschaert, Taborgroep
Workshop: woensdag 14 oktober 2020, 09.00u.-16.30u.

Locatie: Taborgroep, Molenaarsstraat 26, 9000 Gent

 

Workshop:

DE ONLINE LEEFWERELD VAN KINDEREN (-12 j.)

YouTubers zijn hun grote helden, Fortnite is hét gespreksonderwerp op de speelplaats en TikTok lijkt wel een religie. Het mediagebruik van de meeste kinderen is nog redelijk onschuldig, ook al wordt er in heel wat gezinnen al een schermtijdstrijd gevoerd. Waar zijn kinderen online mee bezig en hoe kan jij hen mee versterken zodat zij voorbereid zijn op een pubertijd waarin hun smartphone ongetwijfeld een belangrijke rol zal spelen? 
In deze workshop krijg je inzicht in de online leefwereld van kinderen en welke gevaren ze daar tegen komen. Daarnaast gaan we aan de slag met enkele tools die je zelf kan gebruiken om met kinderen in dialoog te gaan over hun mediagebruik. 
Schreef jij je al in voor de vorming ‘de online leefwereld van jongeren (12+)’? Dan is het afgeraden om je ook in te schrijven voor deze vorming omwille van gedeeltelijke overlapping van de inhoud.

Begeleiding: Wouter De Meester, Digisaurus
Workshop: woensdag 14 oktober 2020, 9u-12u (halve dag!)
Locatie: Taborgroep, Molenaarsstraat 26, 9000 Gent

 

Workshop:

DE ONLINE LEEFWERELD VAN JONGEREN (12+)

Tieners, jongeren en hun smartphone, ze lijken soms wel met elkaar vergroeid. Voor veel volwassenen blijft dat intensieve mediagebruik een raadsel: wat trekt hen daar precies in aan? En houdt al dat gamen, chatten en staren ook geen gevaren in? In deze workshop kijken we met een positieve én kritische blik naar de aantrekkingskracht van games, sociale netwerken, vloggers ... En krijg je tips hoe jij als professional de connectie kan maken met de digitale leefwereld van jongeren.  Daarnaast gaan we aan de slag met enkele tools die je kan gebruiken om met jongeren te praten over schermgebruik of online seksualiteit. 
Schreef jij je al in voor de vorming ‘de online leefwereld van kinderen (-12)’? Dan is het afgeraden om je ook in te schrijven voor deze vorming omwille van gedeeltelijke overlapping van de inhoud.

Begeleiding: Wouter De Meester, Digisaurus
Workshop: woensdag 14 oktober 2020, 13u30-16u30 (halve dag!)
Locatie: Taborgroep, Molenaarsstraat 26, 9000 Gent

 

Workshop (online):

NIET ALLES TEGELIJK, Hé!
BREINVRIENDELIJKER LEVEN EN WERKEN

Vraag jij je soms ook af, hoeveel levens je tegelijk leeft? Heb je ook het gevoel dat iedereen voortdurend roept en iedereen je nodig heeft, dat je overal tegelijk moet zijn? Dat de hoeveelheid info en verwachtingen die er op ons afkomen, groter zijn geworden dan de tijd, de energie en de man(vrouw)kracht die we hebben? Ben jij dan ook vooral mentaal moe, heb je moeite om je te concentreren, je focus te bewaken en dingen af te krijgen, dingen te onthouden maar vooral ook mentaal los te laten? 
We willen eigenlijk te veel. Niet alleen op het werk proberen we te veel dingen tegelijkertijd te doen, maar ook privé. De “klassieke” timemanagementprincipes zijn onvoldoende om tegemoet te komen aan de hoeveelheid en de snelheid waarop werk en info op ons afkomt. Hoewel stress van alle tijden is, blijkt vandaag de dag de mentale overbelasting een stijgend probleem te zijn. 
Tijdens de workshop kijken we naar de hedendaagse tendensen en uitdagingen m.b.t. ons mentaal functioneren en de neurobiologie van ons brein. We gaan na hoe we anders kunnen omgaan met deze “waan van de dag” vanuit de principes van aandacht- en energiemanagement. We bekijken de mythe van het multitasken en gaan na hoe je overbelasting van je brein kan voorkomen. We kijken hoe je je mentale weerbaarheid kan bewaken en hoe werk en leven terug in balans kunnen komen. We gaan na hoe we beter mentaal kunnen “loslaten” en hoe we met energie aan het werk kunnen blijven.

Praktisch: 

 • Deze interactieve workshop gaat ONLINE door via het ZOOM-platform.
 • Trainer en deelnemers werken met camera en audio aan. Een deel van de training gebeurt in grote groep, oefeningen gebeuren in kleinere groepen of in duo. 
 • Je ontvangt vooraf een voorbereidende reflectieopdracht om tijdens de workshop zo praktijkgericht mogelijk te kunnen werken, de link om deel te nemen aan de workshop en een link naar een testsessie. Test deze applicatie vooraf uit (camera en audio uittesten, de virtuele ruimte verkennen en uitproberen).
 • De workshop start stipt om 9u. Aanloggen doe je best vanaf 8u45. Zo kunnen, indien nodig, technische zaken nog doorgenomen worden.
 • We voorzien voldoende tussenpauzes en een middagpauze van 1u.
 • Je ontvangt vooraf alle documentatie zodat je deze beschikbaar hebt tijdens de training.
Begeleiding: Erna Claes, dr. in de psychologie, trainer-adviseur Fenrir Consult
Workshop: woensdag 14 oktober 2020, 9u-16u30
Locatie: ONLINE workshop via het ZOOM-platform!

 

 

DONDERDAG 15 OKTOBER

 

Workshop:

GEEF JEZELF NIEUWE ZUURSTOF.
AAN HET STUUR VAN JE EIGEN LEVEN

We hollen onszelf en elkaar in deze snel veranderende wereld voortdurend voorbij. Tijd dus om even stil te staan, op je eigen pauzeknop te duwen en... terug aan het stuur te gaan staan van je eigen leven. Je leeft immers maar één keer. En als vandaag jouw dag niet liep zoals je wou, dan kan je die morgen niet overdoen. In deze praktische workshop word je uitgedaagd na te denken over wat jou elke dag uit bed doet springen (of rollen) en wat je hart sneller doet slaan. Je krijgt inspiratie maar vooral ook veel praktische oefeningen om je eigen toekomst in handen te nemen, niet 'out of the box' te denken maar de box gewoon weg te gooien en je perspectief te verbreden.

Begeleiding: Nancy De Vogelaere, Dinobusters
Workshop: donderdag 15 oktober 2020, 9u-16u30
Locatie: Taborgroep, Molenaarsstraat 26, 9000 Gent

 

Workshop:

OPLOSSINGSGERICHT AAN DE SLAG: DOEN WAT WERKT

Stel, je komt op station Gent aan het loket en je zegt: 'Ik wil niet naar Drongen en ook niet naar Oostende. En ik wil ook niet naar Brussel'. Wat zal men dan tegen je zeggen? 
Voordat je als cliënt, hulpverlener of leidinggevende in 'de trein stapt', is het belangrijk te weten waar je naartoe wil, wat je doel is. Daar kan oplossingsgericht werken je prima bij helpen! 

Oplossingsgericht werken is een doelgerichte en waarderende aanpak die je inzet tijdens de individuele gesprekken, intervisie, (team-) coaching, bemiddeling en verzuimmanagement. Het helpt mensen of groepen weer grip te krijgen op de situatie. Met focus op wat écht effectief is. Hierdoor kom je met oplossingsgericht werken in korte tijd tot gewenste resultaten.
Een ander groot voordeel is dat het oplossingsgerichte denkkader er vanuit gaat dat mensen en groepen zélf weer verder kunnen komen. Het doel is om cliënt of team in een korte tijd weer zelfstandig op weg te helpen.
Problem talk creates problems, solution talk creates solutions' (Steve De Shazer). Tijdens deze zuurstofdag dompelen we je een ganse dag onder in het oplossingsgericht werken, en we maken het daarbij heel concreet. Je gaat naar huis met inzicht en met methodieken en tools om meteen mee aan de slag te gaan.

Begeleiding: Serge Belpaeme, De Vierklaver vzw
Workshop: donderdag 15 oktober 2020, 9u-16u30
Locatie: Taborgroep, Molenaarsstraat 26, 9000 Gent

 

 

VRIJDAG 16 OKTOBER

 

Workshop:

CREATIEF IN PARTICIPATIE 

Co-creatie is het nieuwe walhalla van omgaan met veranderingen. Samen op zoek naar manieren om gedragen, bruikbare en vernieuwende antwoorden te bedenken op complexe vragen. Eén van de belangrijke aspecten hierbij is hoe je inspraak regelt. Hoe kom je te weten wat je collega’s denken? Of je cliënten, klanten,
patiënten? Of ouders? Daar gaan we in deze workshop op in. We focussen ons op participatieve en creatieve manieren om meningen en ideeën van velen te verzamelen, zowel on- als offline. Op het einde van de sessie heb je een antwoord op deze vragen: de meningen verzamelen van collega’s, gebruikers, belanghebbenden: hoe doe je dat? Wat zijn goeie tools en methodieken om dit on- en offline te doen, en wanneer gebruik ik wat? 

Programma: 

 1. Participatie: 13 betekenissen in een dozijn – exploratie en ‘finetuning’;
 2. De juiste vragen stellen – tips en oefenen;
 3. Een aantal tools en werkwijzen uitgelicht – verkennen en ermee aan de slag;
 4. Toepassingen uitwerken. -

Doelgroep: iedereen die wel eens de mening van anderen verzamelt, en daar wat extra inspiratie voor kan gebruiken.  De focus ligt vooral op participatie van professionals en (volwassen) eindgebruikers, niet op kinderen.

Begeleiding: Brecht De Schepper, Taborgroep
Workshop: vrijdag 16 oktober 2020, 9u-12u30 (halve dag!)
Locatie: Taborgroep, Molenaarsstraat 26, 9000 Gent

 

 

Workshop:

INTERACTIEF BEELDMATERIAAL EN COPYRIGHT

In deze workshop van een halve dag gaan we in een eerste deel aan de slag met gratis tools om beeldmateriaal zoals foto’s en eigen video interactief te maken en bij voorbeeld in te zetten in digitaal leren (Assessment-Q), presentaties, social media of sites.
In een tweede luik staan we stil bij het thema copyright in online materialen. Hierin proberen we een antwoord te geven op volgende vragen:

 1. Hoe zorg je er zelf voor dat het materiaal dat je gebruikt ook daadwerkelijk mag gedeeld worden?
 2. Waar moet ik allemaal rekening houden wanneer ik beelden en video’s maak waarin personen herkenbaar in beeld komen?
 3. Welke afbeeldingen / muziek mag ik hergebruiken?
 4. Waar vind ik bestaand, geschikt en bruikbaar beeldmateriaal?

Breng een laptop of tablet mee. We gaan actief aan de slag!

Begeleiding: Jan Velghe, Taborgroep/UGent
Workshop: vrijdag 16 oktober 2020, 13u30-16u30 (halve dag!)
Locatie: Taborgroep, Molenaarsstraat 26, 9000 Gent

Ik help je graag

HIlde Claeys
Hilde Claeys