Nieuwe dienstverlening: archief- en documentbeheer

archief-diapositiefjes

Omdat veel partners met vragen zitten over hoelang ze hun archieven moeten bewaren of hoe ze hun papieren of digitale documenten best klasseren, startte de Taborgroep in 2017 met een nieuwe dienstverlening “archief- en documentbeheer”

De Taborgroep riep hiervoor de hulp in van het Erfgoedhuis l Zusters van Liefde JM dat al meer dan 40 jaar de historische archieven beheert van de partners die zijn voortgekomen uit de Zusters van Liefde van J.M. en bovendien naast de Taborgroep is gehuisvest. Concreet werd Erfgoedhuismedewerkster An Vandenberghe voor 10% als Taborgroep-consulent geëngageerd.

Van archivering tot erfgoedevenement

De Taborgroep-partnerorganisaties kunnen bij An terecht met al hun vragen over archivering. Hoelang moet je bepaalde dossiers of documenten bewaren? Hoe vernietig je vertrouwelijke informatie op een correcte manier? Hoe richt je een historisch archief in? Denk daarbij niet enkel aan papieren archieven op stoffige zolders, maar ook - en meer en meer - aan digitale bestanden op servers. 
An helpt partners bij het stroomlijnen van hun administratieve processen door advies te geven over papieren klassementen, digitale boomstructuren en de inrichting van document management systemen zoals Sharepoint.
Partnerorganisaties die een jubileumviering plannen of willen deelnemen aan een erfgoedevenement zoals Erfgoed- of Monumentendag zijn bij An ook aan het juiste adres voor tips over organisatie, promotie en subsidiemogelijkheden. 

In de kijker

Het afgelopen jaar begeleidde An archiefselecties in De Triangel en De Vierklaver, twee dienstverleningscentra voor personen met een beperking. AZ Alma gaf haar historische archieven en fotocollectie in bewaring bij het Erfgoedhuis l Zusters van Liefde JM. Met de financiële steun van Erfgoedcel Meetjesland inventariseren oud-leerkracht Rita Van Hoecke en An momenteel het historisch erfgoed van College Ten Doorn. En bijna 500 geïnteresseerden namen op Erfgoeddag 2017 een kijkje bij de Gentse partners IVV Sint-Vincentius, Basisschool De Mozaïek, vzw Sint-Lievenspoort en Sint-Bavohumaniora.  

Ook aan de slag?

Ben je een Taborgroep-partner en zit je met vragen over je archief- of documentbeheer? Contacteer An via e-mail an.vandenberghe@tabor.be
 

Ik help je graag

An Vandenberghe
An Vandenberghe