Nieuwjaarswensen van onze voorzitter Frans

publiek

Geen Nieuwjaarsontmoeting van de Taborgroep in 2021 ... jammer ! Onze jaarlijkse bijeenkomst met bestuurders en directieleden, op de derde vrijdag van januari, te gast bij een van onze partnerorganisaties, gaat niet door. Geen handdruk, geen zoen, geen drink, geen buffet, geen performance op het podium, geen wensen en ook geen woord van de voorzitter.

Toch richt Frans zich graag nog even tot jou...

Al onze partnerorganisaties in welzijn, zorg of onderwijs werden diep geraakt. Wie verzorgt en wie verzorgd wordt, ontsnapte niet aan de dreiging of beter de bedreiging van de gezondheid en de gemoedsrust van de gewone dagen. En helaas waren er ook slachtoffers.
Maar iedereen hield vol. Waar nodig, ging iedereen tot het uiterste. Iedereen bleef geloven in uiteindelijk beterschap waar wij nu, enigszins gerustgesteld door de vaccins, mogen op hopen. Gefeliciteerd!

Met de middelen, erg beperkt door de sanitaire en preventieve maatregelen, is de Taborgroep er toch in geslaagd een aantal mooie zaken te realiseren, de projecten en de verhalen zijn uitvoerig geïllustreerd op de vernieuwde website Taborgroep.be.
Bouwen of verbouwen, opleiden of motiveren, plannen of rapporteren, ondersteunen of besparen, vele projecten gingen door zoals gepland, soms met hindernissen, aarzeling of twijfel maar steeds met elkaar.
Inderdaad zoals onze onderneming Pathmakers voorstelt: ‘duurzaam bouwen doen we samen’.

Microsoft Teams werd de tool voor online communicatie en meetings. Vier permanente teams, onderwijs, welzijn en zorg, bestuur en beleidsadviesgroep kunnen gelijk wanneer en gelijk waar elkaar berichten en met elkaar overleggen. De huiskamers, bureaus en kantoren werden het decor van onze vergaderingen.
Het was behelpen, al eens improviseren of experimenteren. Met enige verbeelding, inspiratie en durf slaagden wij erin om ieder, ook wie wel eens twijfelde, te laten deelnemen en actief aan boord te houden. En wij leerden ook voor de toekomst ...

Maar wij missen vooral elkaar, en in levenden lijve. Wij missen de blik, de stem, de zin, de lach en de traan die niet zichtbaar of hoorbaar zijn via video of audio. Dat gemis is wat het ons vaak zo moeilijk maakt, op school, op de speelplaats, in de leefruimte, de ziekenkamer, de zorgflat, het zusterhuis. Dat gemis is er ook bij ons allen thuis, op de feestdagen, op vakantie en bij alle momenten van geluk of droefheid die wij zo gaarne hadden gedeeld met hen die ons dierbaar zijn.

Dat dit gemis verdwijnt, zo ver en zo snel als mogelijk, dat is wat wij hopen voor het nieuwe jaar 2021. Wij wensen elkaar een jaar waarin wij weer bijeen kunnen komen, bijeen kunnen zijn, samen delen wat wij hebben, samen beleven wat wij misten, de blik, de stem, de zin, de lach en de traan.

Frans Samyn
15 januari 2021

Frans Samyn