Energiedag brengt organisaties samen: naar een duurzaam én haalbaar energiebeleid.

Energie en duurzaamheid werd in 2022 een hot topic. Organisaties zoeken naar oplossingen voor een duurzaam én haalbaar energiebeleid. Op de energiedag van de Taborgroep vonden ze inspiratie, ideeën en actiepunten. Myriam Vanherweghe - directeur Facility bij het Guldensporencollege in Kortrijk - en Lore Vanhoore - consultant Duurzame infrastructuur bij de Taborgroep - vertellen waarom die themadag voor hen zo’n succes was. 

Eind 2022 ging in het netwerkhuis van de Taborgroep de eerste ‘Energiedag’ door. Lore, waarom werd dit initiatief genomen? 

Myriam, jij bent directeur Facility bij het Guldensporencollege in Kortrijk. Waarom ben je naar de energiedag geweest?  

Er komt heel veel op ons af. We weten wel welke energiedoelstellingen er zijn, maar voor het concrete, hoe we die het effectiefst kunnen bereiken, is er minder tijd om ons in te verdiepen. Het is soms moeilijk bij te houden welke duurzame stappen we allemaal kunnen nemen. Op de energiedag stonden verschillende interessante thema’s op de agenda. We namen met 3 collega’s deel, 2 technisch directeurs en mezelf als administratieve-financiële. Voor mij was het interessant omdat je de financiële beslissingen moet kunnen verantwoorden. Met deze input kunnen we een tijdslijn met prioriteiten uitstippelen.  

We weten wel welke energiedoelstellingen er zijn, maar voor het concrete, hoe we die het effectiefst kunnen bereiken, is er minder tijd om ons in te verdiepen.

Myriam Vanherweghe, directeur Facility Guldensporencollege Kortrijk

Wat heb je opgepikt voor het Guldensporencollege?  

Onze energievoorzieningen moeten 100% hernieuwbaar zijn tegen 2050 ... Wat voor mij verrijkend was, was de info en het wettelijk kader rond energiedelen. Het is fysiek niet mogelijk om op alle campussen zonnepanelen te leggen. Op campus Plein kunnen we bijvoorbeeld geen zonnepanelen leggen. Maar op een andere campus kan je dan wel een grote productie opwekken, die je dan deelt over alle campussen.   

Om het even welke inspanningen je doet voor hernieuwbare energie, het éérste wat in orde moet zijn is je bouwschil.

Myriam Vanherweghe, directeur Facility Guldensporencollege Kortrijk

Lore, wat gaat de Taborgroep in de toekomst nog doen rond energie? 

Na de energiedag was er een toelichting rond het capaciteitstarief door Fluvius. Opnieuw een groot succes met 57 inschrijvingen. Dit bevestigt dat onze partnerorganisaties willen bijleren en dat onze opleidingen hen verder helpen. Verder was er een eerste sessie rond het gebouwbeheerssysteem, waar we nog een vervolgsessie over geven. Zo kunnen organisaties zelf de instellingen ingeven om hun gebouw te verwarmen en ventileren. Elektrische laadpalen staat ook nog op de planning.  

Verder zien we wat de toekomst uitwijst. Wijzelf, de collega’s binnen de Taborgroep, volgen regelmatig opleidingen. Zo weten we wat er leeft, leggen we connecties en kunnen we gericht opleidingen voorstellen aan het hele netwerk. We zijn sowieso al lang bezig met duurzame gebouwen. Het is kwestie van evoluties opvolgen en bij te houden welke technieken er bestaan. Zo schakel je sneller.  

Een groene toekomst voor het Guldensporencollege, Myriam? 

De energiedag was een leerrijke dag die ons veel concrete info en inspiratie gaf.

Myriam Vanherweghe, directeur Facility Guldensporencollege Kortrijk

We botsen op dezelfde problemen als andere organisaties, dus het is goed dat we samen zo’n opleidingen en themadagen kunnen volgen.  

“De sportzaal van Campus Kaai 2 van het Guldensporencollege.”
Dit is een partnerverhaal van