Groene stappen: Het CO2-voetafdrukproject bij De Bolster vzw

VZW De Bolster, een dienstverlener voor mensen met een beperking, zette duurzaamheid om in actie met het CO2-voetafdrukproject. We spraken met Geert Bonte, directeur bij VZW De Bolster, en Kenneth Depoorter, die het project opvolgde als medewerker Kwaliteit en Duurzaamheid, over wat hen motiveerde om deel te nemen, de bevindingen tot nu toe en de plannen voor de toekomst. Een bron van inspiratie voor anderen.

 

Waarom heeft De Bolster deelgenomen aan het project over de CO2-voetafdruk? 

Geert: “In De Bolster voeren we al langer acties uit op het vlak van duurzaamheid, maar we misten een duidelijk startpunt en concrete doelstellingen. Wat willen we hiermee eigenlijk bereiken? Duurzaamheid is zo’n breed begrip. We hadden iets tastbaars nodig om dit vast te nemen en een vertrekpositie te bepalen, om zo de vooruitgang te kunnen monitoren. 

Het project eindigt in maart 2024, kan je nu al iets vertellen over wat je hebt geleerd? 

 Dan denk ik aan renoveren, isoleren, warmtepompen installeren, enzovoort. Als we de CO2-impact van voeding met 20% zouden kunnen verminderen zetten we een belangrijke stap op weg naar onze doelstelling om in 2050 klimaatneutraal te zijn.” 

 

Gaat het dan vooral over het verminderen van voedselverspilling? 

Kenneth: “Niet alleen. Het verminderen van voedselverspilling is natuurlijk belangrijk maar voor mij gaat het vooral over gedragsverandering bij het aankopen van voedingswaren en het aanbieden van het voedsel aan onze cliënten. Moeten we bijv. echt plastic potjes gebruiken voor de dessertjes ‘s middags? Het richt zicht op het veranderen van gewoonten die in ons gedrag en in onze organisatiecultuur zitten.” 

 

CO2-de bolster

Gaan jullie nog op andere manieren rekening houden met jullie CO2-voetafdruk?  

Kenneth: “Het project is een shocktherapie geweest waarbij we de spiegel voorgehouden zijn. Nu moeten we in eerste instantie nadenken over wat we er concreet mee verder gaan doen, want de uitkomst is voor ons best wel verrassend geweest. Daarom willen we binnen De Bolster een klimaatpanel samenstellen. Dit panel zal dan input geven voor een concreet klimaatactieplan. Door dit project is voor ons zeer duidelijk geworden dat we dit nodig hebben. We moeten stoppen met ad hoc beslissingen en acties. We hebben een strategisch plan van aanpak nodig als we klimaatneutraal willen worden. “ 

 

Zou je aan andere organisaties aanraden om de CO2-voetafdruk te bepalen? 

Geert: “Absoluut! Ik kan veel vertellen over wat De Bolster geleerd heeft maar voor andere organisaties kunnen het resultaat en de conclusies anders zijn. Hun ‘foto’ kan anders zijn.  

De Taborgroep kan daarbij helpen door te faciliteren dat organisaties van elkaar leren, ondersteuning te bieden bij het invullen van de calculatietool, en door het goede voorbeeld te geven. Ik geloof dat de Taborgroep nog meer vooruitgang kan boeken op het gebied van duurzaamheid. Laten we leren van elkaar en elkaar blijven aanmoedigen zodat duurzaamheid in de toekomst een automatisme wordt.“ 

 

CO2-de bolster

Duurzaamheid binnen de Taborgroep.  

Het project rond de CO2-voetafdruk heeft De Bolster waardevolle inzichten en een duidelijk startpunt geboden in hun streven naar klimaatneutraliteit. Ze zijn vastberaden om verdere stappen te zetten op het vlak van duurzaamheid. Samen met de Taborgroep willen ze andere organisaties inspireren om hetzelfde te doen. 

 

Interesse gewekt? 

Contacteer Tom Dewettinck, Climate Change Manager bij de Taborgroep, tom.dewettinck@tabor.be.  

Dit is een partnerverhaal van