Gezonde en duurzame voeding op je bord? Spijs voor vele organisaties.

Op smaaktour bij lokale boeren

Elke dag kiezen we wat we eten. S’ morgens, ‘s middags en ’s avonds. Wat als vieruurtje, in de boterhammendoos of op de menuplanning voor de hele week? Hoe kunnen we die keuze iets bewuster maken? De Taborgroep startte een pilootproject waarbij voedingsaankopen via korte keten verlopen.  

Een eerst stap die de Taborgroep zet om naar een gezond en duurzaam voedingsbeleid te gaan is aankopen via korte keten. De korte keten is een manier van verkopen waarbij er een rechtstreekse band is tussen producent en consument. Als consument krijg je in ruil verse en kwaliteitsvolle producten recht van bij de boer, aan een correcte prijs. Zonder veel voedselkilometers of verpakkingsafval. Supervers en niet of weinig bewerkt. En bovendien ondersteun je de lokale economie.

Daar maakten ze kennis met enkele lokale boeren waar je producten van kan kopen. 

Het verschil

Youssef Wahedzade, kok bij de Zusters Van Liefde en in het netwerkhuis, vertelt:

Ik kook zowel voor de Zusters als voor de medewerkers van de Taborgroep. Charcuterie, vlees, groenten bestellen we rechtstreeks in de webshop. Daarop staan de producten van alle lokale boeren. Je proeft direct het verschil. Die prei bijvoorbeeld, dat is zo ongelooflijk lekker! Ook de charcuterie viel erg in de smaak bij de Zusters. Heel smaakvol.

De webshop van Vanier wordt telkens weer aangepast met nieuwe producten en seizoensproducten.  De bestelling wordt tot in de keuken geleverd in bakken en bij de volgende levering worden de bakken terug meegenomen. Net zoals bij een grotere leverancier.”

De volgende stappen?

Adviseur Adinda gaat na bij de Gentse scholen in het netwerk hoe zij te werk gaan en bekijkt of we de aankopen in de korte keten ook bij hen kunnen toepassen. Zo is het de bedoeling om de scholen duurzame voedingskeuzes te laten maken. Binnenkort wordt voor partners ook een infosessie voorzien.

Meer weten?

Contacteer Adinda Taelman.

Ik help je graag

Adinda
Adinda Taelman