Gezonde en duurzame voeding op je bord? Spijs voor vele organisaties.
Elke dag kiezen we wat we eten. S’ morgens, ‘s middags en ’s avonds. Wat als vieruurtje, in de boterhammendoos of op de menuplanning voor de hele week? Hoe kunnen we die keuze iets bewuster maken? De Taborgroep startte een pilootproject waarbij voedingsaankopen via korte keten verlopen.
Een eerst stap die de Taborgroep zet om naar een gezond en duurzaam voedingsbeleid te gaan is aankopen via korte keten. De korte keten is een manier van verkopen waarbij er een rechtstreekse band is tussen producent en consument. Als consument krijg je in ruil verse en kwaliteitsvolle producten recht van bij de boer, aan een correcte prijs. Zonder veel voedselkilometers of verpakkingsafval. Supervers en niet of weinig bewerkt. En bovendien ondersteun je de lokale economie.
“Wij treden op als aankoopcentrale voor partners en zorgen zo voor gunstige tarieven én duurzame producten. Voor voedingsaankopen leggen we de nadruk op korte keten”, verduidelijkt Adinda Taelman, adviseur samen-aankoop bij de Taborgroep. “De Taborgroep en Zusters van Liefde zitten in het pilootproject, en zal later uitgerold worden naar de andere partners’.
Naar de lokale boeren
Vanier, een webshop voor korte keten in het Gentse, organiseerde een smaaktoer die o.a. collega Anne, logistiek medewerker van de Taborgroep, mee volgde.
Daar maakten ze kennis met enkele lokale boeren waar je producten van kan kopen.
Eentje daarvan was Rundveebedrijf en Hoeveslagerij De Vierklaver uit Lokeren. Annelies en Pieter kweken hun eigen runderen. Voor niet-rundvlees, werken ze samen met kleinschalige, familiale bio-bedrijven. Ze gaven een toelichting over hoe de dieren verzorgd worden tot vleesverwerking na slachthuis. Alles loopt zo natuurlijk mogelijk. De dieren worden praktisch volledig gevoederd met gras en grasklaver. Runderen die hoofdzakelijk gras gevoederd worden, groeien trager en blijven fitter. Het vlees is veel smaakvoller en heeft een meer aromatische smaak.
Het verschil
Youssef Wahedzade, kok bij de Zusters Van Liefde en in het netwerkhuis, vertelt:
Ik kook zowel voor de Zusters als voor de medewerkers van de Taborgroep. Charcuterie, vlees, groenten bestellen we rechtstreeks in de webshop. Daarop staan de producten van alle lokale boeren. Je proeft direct het verschil. Die prei bijvoorbeeld, dat is zo ongelooflijk lekker! Ook de charcuterie viel erg in de smaak bij de Zusters. Heel smaakvol.
De webshop van Vanier wordt telkens weer aangepast met nieuwe producten en seizoensproducten. De bestelling wordt tot in de keuken geleverd in bakken en bij de volgende levering worden de bakken terug meegenomen. Net zoals bij een grotere leverancier.”
De volgende stappen?
Adviseur Adinda gaat na bij de Gentse scholen in het netwerk hoe zij te werk gaan en bekijkt of we de aankopen in de korte keten ook bij hen kunnen toepassen. Zo is het de bedoeling om de scholen duurzame voedingskeuzes te laten maken. Binnenkort wordt voor partners ook een infosessie voorzien.
Meer weten?
Contacteer Adinda Taelman.