Does it fit? Waardegericht ondernemen in De Bolster

fit-o-meter

Draag ik een bril? Heb ik blond haar? Krullen? Heb ik blauwe ogen? Heb ik bruine ogen? Of heb ik groene ogen? De juiste antwoorden zijn achtereenvolgens: ja, ja, ja, ja en ja.

Medewerkers van De Bolster zijn stuk voor stuk uniek. Elk met hun eigen kwaliteiten en talenten, hun eigen kijk op de wereld, hun vreemde en minder vreemde karaktereigenschappen. Maar sinds kort weten we nu ook welke waarden hen verbinden. Voor ik vertel hoe we die gevonden hebben, stel ik deze verbindende krachten graag aan u voor.

Een medewerker van De Bolster:

  • stelt de mens centraal,
  • werkt krachtgericht,
  • is een hartelijke professional,
  • ervaart zijn team als basis,
  • hanteert openheid als grondhouding,
  • heeft een sterke band met zijn direct leidinggevende,
  • is vindingrijk,
  • en feest graag!

Met z’n zessen kwamen ze naar onze voorziening: 2 medewerkers van Tabor en vier van partnerorganisaties Sint-Lodewijk, PC Caritas en Sint-Bavo. Ze openden deuren, sloten aan bij ateliers, namen deel aan een vorming, schoven mee aan tafel, klopten aan bij de bureaus, gluurden binnen in leefgroepen, namens foto’s van de normaalste dingen en sloegen overal een praatje. Daarna verdwenen ze weer. En wij bleven achter met een gevoel van grote nieuwsgierigheid en één existentiële vraag: Wie zijn wij?

Die ‘bezoekploeg’ ging met al hun informatie aan de slag. Dat gaf een wat onbestemd gevoel. Onze cultuur en ons waardenkader zijn iets wat we zelf hebben opgebouwd en waar we dagdagelijks deel van uitmaken. Het is de natuurlijke wijze waarop we ons tot elkaar verhouden. En toch, als je het ons zelf zou vragen, dan zouden we er geen woorden aan kunnen geven. Dat is zoals de koe. Als je er te dicht bij staat, zie je enkel vlekken. Het ganse dier kan je niet meer onderscheiden.

Ilse Bockstaele, stafmedewerker medewerkersbeleid

En dan kwam het rapport. Zaaltje gereserveerd, koffie, koekje. Scherm stond klaar. Dicht bij elkaar om alles goed te kunnen lezen. En dan die waarden zien en vooral denken: ‘Juist. Ja. Dat zijn wij.’ Het is een apart gevoel jezelf te herkennen in de woorden van de ander en tegelijk te weten dat die ander die woorden aan jou heeft ontleend. De cirkel is rond.

De fit-o-meter gaf ons geen identiteit. Die hadden we al. We kregen wel woorden voor onze waarden. En die zorgen ervoor dat we die waarden nog sterker gaan beleven. Meer zelfs: we kunnen er nu ook oprecht fier op zijn. We gaan er mee aan de slag nu. we bouwen ons beleid er verder op. We dragen die waarden verder uit, en bouwen verder aan een krachtige organisatie.

Die fit-o-meter, een aanrader!

Partners in dit verhaal:

Ik help je graag

Melissa Plasschaert
Melissa Plasschaert