Heldenhuis komt op site Sint-Janneke in Brugsesteenweg

Heldenhuis krijgt nieuwe infrastructuur - Pathmakers

Het Heldenhuis, een kleinschalige woonvorm voor jongvolwassenen met een  verstandelijke beperking, komt op de site van de kleuterschool Sint-Janneke  aan de Brugsesteenweg in Eeklo. De werken voor dit woonproject kunnen  starten in april 2022, een goed jaar later kunnen twaalf bewoners er hun intrek  nemen. De vzw Heldenhuis is verheugd dat, nadat het dossier enkele jaren  aansleepte, er nu toch concreet werk wordt gemaakt van hun droomproject,  op een andere locatie en met Pathmakers van de Taborgroep als bouwheer.

Persbericht Heldenhuis - Oktober 2020

DE VOORGESCHIEDENIS

In 2016 nam een groep ouders van kinderen en jongvolwassenen met een verstandelijke beperking  het initiatief om de vzw Heldenhuis op te richten. Hun doel was een woonproject realiseren waar hun negen kinderen samen en toch apart kunnen wonen en een toekomst uitbouwen, met een constante begeleiding en in een huiselijke sfeer. Op die manier kon de vriendengroep samenblijven en werden ook ellenlange wachtlijsten in andere instellingen vermeden. Oorspronkelijk zou het Heldenhuis een stek in de Hartwijk krijgen, op de vroegere site van AZ Alma, maar daar werd van afgestapt omwille van financiële redenen. Even zat het dossier in een impasse, maar nu is er een echte doorbraak. 

NAAR SINT-JANNEKE

Het Heldenhuis zal worden gebouwd in de Brugsesteenweg op de site waar nu kleuterschool Sint Janneke staat. Dat schooltje sluit eind 2021 de deuren en de klasjes verhuizen naar de hoofdschool  Sint-Jozef in de Abdijstraat. De vzw Heldenhuis bekwam bij de Zusters van Liefde, die eigenaar zijn van de ongeveer 2000 m² grote site, een erfpacht van 99 jaar. 

Voor dit project krijgt vzw Heldenhuis de steun van de Taborgroep en meer bepaald van het deelproject Pathmakers. Pathmakers is een cvba die vanuit vzw Tabor werd opgericht en die duurzame infrastructuur voor sociale doeleinden ontwerpt, bouwt en onderhoudt. Pathmakers wordt bouwheer van het project, dat na 30 jaar wordt overgedragen aan de vzw Heldenhuis. De kostprijs van het bouwproject zal ongeveer 1,7  miljoen euro (excl. BTW) bedragen. Men kan hierbij ook rekenen op VIPA-subsidies. Vzw Heldenhuis  zal gedurende 30 jaar een gebruikersvergoeding betalen.

Ik help je graag

Virginie Colle
Virginie Colle