In quarantaine met een besmet kind.

Weg van de buitenwereld

Ik sliep dat weekend naast hem om hem zo de nabijheid te geven die hij toen nodig had. De volgende dagen nam ik de dagshift op mij. Het was niet altijd makkelijk. Anderhalve week continu bij elkaar. Zonder de goede samenwerking met collega’s van buiten de quarantaine was dit niet gelukt: we werden altijd meteen op onze wenken bediend! Ook de raambezoekjes en tekeningen in de speciaal ontworpen quarantaine-brievenbus waren een enorme steun.

Ook collega Kirsten stelde zich vrijwillig kandidaat om in quarantaine te werken. Als preventieadviseur gaf ze, samen met de medische dienst, het beste van zichzelf om de coronaprocedures voortdurend aan te passen. Zij was het aanspreekpunt én rustpunt voor collega’s. Als opvoedster stelde ze zich ook vrijwillig kandidaat om bij een kind in quarantaine te gaan. Kirsten:

De eerste dag viel in het weekend, en daarom mocht het kind in de leefruimte blijven. Er was toch niemand anders aanwezig, en zo had het kind meer ruimte en was er toegang naar buiten. Vanaf maandag moest het kind in een isolatieruimte op zolder verblijven. We richtten die ruimte samen gezellig in. Wat speelgoed klaarzetten, leuke lakens kiezen. Voor mij was het toen ook een drukke periode. Veel overleg, bellen met contacttracing, zelf laten testen, zelf thuis in isolatie uit voorzorg, ... Het was heftig. Maar op dat moment voelde dat minder hard aan omdat we alles als team deden. Iedereen kon op elkaar rekenen.

Yoga bij Klein en Wijs

Klein, én wijs  

Ook de medewerkers van Kinderopvang Klein en Wijs van Sint-Lievenspoort bleven zich inzetten. Er kwamen minder kinderen naar de opvang, maar de medewerkers zetten zich even hard in. Twee collega’s maakten bijvoorbeeld een Yoga-filmpje voor de kinderen en ouders die op dat moment thuis waren. Een andere collega heeft dagen aan een stuk genaaid om alle collega’s van mondmaskers te voorzien.  

Het was steeds opnieuw aanpassen. Samen zoeken naar nieuwe kanalen om te communiceren en dus te verbinden. De digitale kennis bijspijkeren. Telkens snel schakelen om nieuwe maatregelen in te voeren in de opvang. Extra taken opnemen om zo hygiënisch mogelijk te werken en de collega’s van het onderhoud te ondersteunen. Ook zij stelden zich flexibel op om extra te komen werken of de poetsplanning helemaal om te gooien. Ook de vaste vrijwilligster bleef, waar mogelijk, haar steentje bijdragen. 

Iedereen had het wel eens moeilijk. De voorbije periode heeft getoond dat elk teamlid heel veerkrachtig is. Iedereen was er voor elkaar, als luisterend oor, als steun, … Samen zijn we gegroeid als individu en als organisatie. 

Dat Sint-Lievenspoort deze periode veerkrachtig is kunnen doorkomen heeft het alleen te danken aan alle talentvolle en veerkrachtige medewerkers.  

It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent, but the one most responsive to change.

Charles Darwin, 1809 

Klein en Wijs verzamelde nog ideetjes wat jonge gezinnen kunnen doen in hun kot.  Check hun website

Dit is een partnerverhaal van