De kracht van coachen

Coach. Coachen. Je hoort de termen dagelijks in alle sectoren en in alle functies. Van teamcoach tot tuincoach, van taalcoach tot kleurencoach. En ja, soms dekt de term de lading, andere keren niet. Er bestaan intussen ontelbare definities van de rol van ‘coach’. Is het daarom dat we als Taborgroep zoveel meer de vraag krijgen om coachende vaardigheden van medewerkers te trainen? Of evolueert ‘leiderschap’ heel duidelijk in de richting van ‘coachend leiderschap’?  

Leiding nemen 

Leiderschap bekijken we heel breed: iedereen die iets of iemand aanstuurt is vanuit een bepaald standpunt een leider. Naar het ‘leiding nemen’ kijken we altijd vanuit drie perspectieven:  

Ook naar teams kan je met die bril op kijken: 

Teams zijn mee verantwoordelijk voor de gekozen richting, voor de manier waarop ze het werk organiseren, het inrichten van dat werk én voor het ondersteunen en bijsturen van elkaar als collega.

Mee verantwoordelijk zijn daarvoor, geeft autonomie, brengt verbinding en zorgt voor groeikansen.  

 

Coachopleidingen 

“Ik volgde de opleiding ‘coachonline’, de online opleiding. Deze was ongelofelijk inspirerend. Niet alleen voor coaches, maar ook voor elke leidinggevende en bij uitbreiding voor iedereen die veel samenwerkt of zelforganiserend werkt. De inhoud is basiskennis waar iedereen baat bij heeft. Bewust zijn van je eigen rol, van je eigen noden, het belang van het écht luisteren, van het doorvragen, van het benoemen van je twijfels en onzekerheid.” -Virginie.

“De inhoud van de training kan ik op veel verschillende niveaus toepassen: tegenover kinderen, tussen collega's, op vergaderingen, in verschillende contexten. Het GRROW model (Goal, Reality, Resources, Options, Will - @Jef Clement) zit vaak in mijn hoofd als er een discussie of een moeilijke knoop door te hakken is op een vergadering. Als ik feedback geef aan collega’s, probeer ik rekening te houden met wat er in de training is gebracht.” - een deelnemer van de zuurstofdagen.

vzw Sint-Lievenspoort proefde al van enkele coachtrainingen. Na een opleiding tijdens de Zuurstofdagen – een week vol opleidingen voor medewerkers uit het hele Taborgroep-netwerk - volgden zij een inhouse training met daarna een paar terugkomdagen per jaar. Teamcoach Anneleen getuigt: "Via aangereikte kaders kunnen we ingaan op eigen casussen. Door af en toe een terugkeerdag te organiseren blijft de inhoud van de opleiding levendig en makkelijker toe te passen. Je neemt bewust de tijd om samen met je team na te denken en elkaar te ondersteunen in coachingsuitdagingen waar je voor komt te staan of gestaan hebt. Een externe trainer werpt een verfrissende blik op de zaak die andere lampjes doet branden." 

Coach-Carrousel op 16 juni 2023 

En voor wie het nog niet wist. Op 16 juni 2023 gaat in een netwerkhuis een grote coach-carrousel door. Iedereen die één van de online coach-trainingen volgde, kan een hele dag komen oefenen. Ook benieuwd om je coach-collega's nu eens live te zien? Schrijf je vóór 5 mei in via deze link.

Boektip

Wil je nog inspiratie opdoen?

Wij vonden de onze onder andere in het boek 'Inspirerend Coachen' van Jef Clement, zeker een aanrader.

Inspirerend Coachen- Boek Jef Clement